ANTEP FISTIĞI  KARAGÖZ KURDU

Hylesinus vestitus

 

TANIM:

 Koyu kahve renkli olup 3,5-5 mm kadardır. Vücut ince kısa kılarlarla kaplıdır. Başta antenlerin ucu topuz gibidir. Yumurtalarının büyüklüğü toplu iğne başı kadardır. Larvaların boyu 3-4 mm, rengi kirli beyaz ve vücudu boğumludur. Baş vücuda göre daha büyüktür. Pupanın uzunluğu 3.3 mm ve rengi kirli beyazdır.

 

YAŞAYIŞI(Biyolojisi):

Kışı meyve gözlerinin dip kısımlarında uyuşuk ergin döneminde geçirir. Kışlaktan çıkış Şubat-Mart aylarında başlar. Kışlaktan çıkan erginler,zayıf ve kurumaya yüz tutmuş dalların kabuk kısmı ile odun kısmı arasına girerek 2-3 cm uzunluğunda bir galeri açıp, bu galeri içine yumurta bırakırlar

            Yumurtalardan çıkan larvalar daların odun kısmında daha önce tarif edilen tip de galeriler açarlar. Pupa dönemine kadar geçen larva süresi 40-50 gündür. Pupa giren larvalardan ergin çıkışı 8-10 gün sürer. Bu dönem Mayıs ayına rastlar. Çıkan erginler meyve gözlerinde ciddi zararlara neden olurlar. Böylece yılda 1 nesil verir.

 

KONUKÇULARI: Antepfıstığı

 

ZARARI:

         Fıstık karagöz kurdunun zararı 2 ayrı şekilde görülür. Bunlardan birincisi,zararlı erginin ve larvasının kurumuş veya kurumaya yüz tutmuş dal ve gövdelerde açtığı galerilerdir. Böyle dalların kabukları soyulduğu zaman bu galerilerin odun kısmı üzerinde güzel desenler oluşturdukları görülür. Bu nedenle bu zararlıya, fıstık yazıcı böceği de denir.

            Fıstık karagöz kurdunun  asıl zararı, ona bu ismi verilmesine neden olan karagözlerde meydana getirdiği tahribattır. Mayıs ayı ortalarından itibaren çıkan erginler, beslenmek en yakındaki fıstık ağaçlarına uçuşarak karagözlere(meyve gözleri) girerler. Zararlı burada açtığı 2-3 mm boyundaki galeriler ile karagözleri de delik deşik etmiş olur. Bu şekilde karagözler dökülmese bile çiçek de açamayacağından üreticiye hiçbir yararı yok. Bir  ergin 8-10 karagözü veya birkaç sürgünü tahrip edebilir. Zararlı yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde, sürgünde ki meyve gözlerinden başka tepede ki sürgün gözlere de zarar görür. Tepe gözleri zarar görmüş sürgünler kurur. Böyle bahçelerde ağaçlar üzerinde kurumuş sürgünler sık görülür.

 

MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler:

        Erginlerin çoğunlukla galeriler içinde bulunmaları ile kimyasal mücadele ekonomik ve başarılı olamamaktadır. Bunun yerine kültürel önlemler alınır. Üreme zamanında Şubat ve Mart aylarında bahçelerde ki budama artıkları veya kurumak üzere bulunan dallar demetler yapılır.her 10 ağaçtan birine altına yada gövdesine tuzak olarak bırakılır.

            Şubat ayından itibaren Nisan ayına kadar bahçede bulunan bütün erginler bu tuzak dallarda toplanarak çiftleşir ve üremek için dalların içine girer ve yumurta bırakırlar. Nisan ayı sonlarına doğru bu tuzak dallarda erginlerin ilk giriş deliğinden talaş çıkmaya başlayınca bunlar toplanıp yakılır.

 

Kimyasal Mücadele:

        Bir bahçede en az 200 sürgün kontrol edilir. Bulaşık sürgün oranı %10’ un  üzersinde ise mücadeleye geçilir. Mücadelesi gereken bahçelerde ilk ergin çıkışı görülünce birinci ilaçlama yapılır. Ergin çıkış süresince 15-20 gün aralıklarla ilaçlamaya devam edilir. 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir