ANTEPFISTIĞI MEYVE İÇ KURDU
Megastigmus pistaciae
TANIMI:
Erginleri 4.6-5.1 mm. uzunlukta sarı renklidir. Baş sarı, gözler büyük ve kırmızıdır. Mezothorax oldukça iyi gelişmiş olduğundan zararlı kambur gibi görünür. Kanatlar şeffaf ve parlak üzerleri çizgiler halinde esmer ve kıllıdır.
Yumurtalar kirli beyaz renkli ve uzuncadır. Genç larvaların rengi ise donuk kirli beyazdır. Larvalar geliştikçe deriler gerilir, virgül biçimini alır. Pupanın rengi mat beyazdır kamburumsu bir görünümü vardır.
YAŞAYIŞI(BİYOLOJİSİ):
Kışı antepfıstığı meyveleri içinde larva halinde geçirir. Gelişen larva kendisine çıkış deliği ayarlar ve mayıs ayı ortalarında pupa olur. Pupa dönemi 20-25 gün kadar sürer. Haziran ayının ilk haftasından itibaren erginler görülmeye başlar.ergin çıkışı haziran ayı ortalarından itibaren gittikçe artar.böylece 20-25 günden itibaren bütün pupalar ergin duruma geçmiş olur. Dişi erginler çıkışlarının 4-5 gün sonra yumurta bırakmaya başlar. Yumurtadan 5-6 gün içinde çıkan larvalar tohuma giderek beslenmeye başlar. Bu larvaların bir kısmı hızla gelişerek Temmuz ve Ağustos aylarında ergin olarak çıktıkları görülür. Ancak bu aylarda fıstık meyvelerinin sert kabukları oluşuğundan, bu erginlerin bırakacağı yumurtalarından çıkan larvaları meyve içine girmesi mümkün değildir. Geri kalan diğer larvalar ya ağaç üzerinde yada yere dökülen meyve içinde kışı larva olarak geçirir. Zararlı yılda 1 döl verir.
KONUKÇULARI: Antepfıstığı
ZARARI:
Haziran ayı içinde çıkan erginler, iç kabuğu sertleşmemiş danelerin sap kısmına yakın bir yerinden yumurtasını etli kısma gömer. Bu kısımda siyah bir halka görülür.buradan daha sonra reçine çıkar. Bu meyveler ya kurur yada kahve renkli bir durum alırlar. İçleri boş olduğundan hasat zamanında belli olurlar
Meyve içi çekirdeği geliştikten sonra hücuma uğrayan meyveler ben düşmüş gibi kırmızılaşır, genellikle uç kısmı siyahlaşır. Açıldığında içinden kurt çıkar.
MÜCADELESİ:
Mekanik Mücadele:
Hasattan sonra, boş meyve artıkları, ağaçlarda kalan bozuk meyve salkımları ve yere dökülen meyveler toplanıp yakılmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
Bir yıl öncesine ait 300 meyvede canlı larva sayısı %10 civarında ise ilaçlama için hazırlık yapılır. Ayrıca bu meyvelerden toplanıp tel kafes altında kültüre alınarak ergin çıkışları izlenir. Sürekli ergin çıkışlarından bir hafta sonra ilaçlamaya başlanır.