ELMA PAMUKLU BİTİ
(Eriosoma lanigerum (Hausm.))
1.Tanımı Ve Yaşayışı
Kışlık formları çok koyu neftimsi yeşil, hemen hemen siyah görünüşlüdür. Özellikle baş ve göğüs çok koyu renktedir. Vücut uzunluğu 0.65-0.75 mm ‘dir. Kanatsız yazlık formları pembemsi , kırmızımsı, kahverengi, abdomenin uç tarafı daha koyu iplik gibi mum salgısı ile kaplıdır. Zararlı üzerindeki beyaz pamuklar , kendi salgıları olup onları koruyan bir çeşit maskedir. Bu örtü kışlık formlarında çok azdır. Bu pamuklu örtüden dolayı zararlıya Elma pamuklu biti denmiştir. Anteni 6 parçalıdır. Vücut uzunluğu 2- 2.5 mm dir. Kanatlı formlarda vücudun genel rengi açık kahverengidir.
Zararlı kışı ağaçların kabukları arasında , kök boğazı ve kalın köklerde ergin dişi yada çeşitli larva dönemlerinde geçirir. Soğuk geçen kış aylarında kök boğazı ve kalın köklerde toplanan larvalar -25 C ‘ye kadar dayanırlar,olgun larvalar ise ölürler. Genellikle mayıs ayından itibaren yaşlı dallar ve genç sürgünlerde ilk koloniler görülür. Mumsu iplikler altında olan bu larvalar kışlayan larvalardan kolayca ayırt edilebilir. Çoğalma döllemsizdir. Bir dişi 100 dolayında yavru ve yılda 10-12 döl verir. Fazla sıcak ve kuru hava ile rüzgarlara açık yerler zararlının gelişmesi için elverişli değildir. Yazın özellikle 23 C’nin üzerinde sürekli sıcaklarda populasyonda ani azalmalar görülür. Yaz ortalarında oluşan kanatlı dişiler öteki ağaçlara uçarak bulaşmayı yaygınlaştırır.
2.Konukçuları
Bu zararlının en önemli konukçusu elma ve karağaçlar olup nadiren armut, ayva, yabani diş budak ,alıç ve koca yemişlerde de bulunur.
3.Zarar Şekli, Ekonomik Önemi Ve Yayılışı
Bitkiden özsu emerek beslenir. Bu esnada bitkiye verdikleri toksik maddeler birçok urların meydana gelmesine, ağaçlarda şekil bozukluklarına neden olur. Bulunduğu ağaçlar zayıf düşer, verim azalır ve sekonder zararlıların saldırısına uğrar. Bulaşık fidanlar ile yurdumuzun hemen hemen tüm bölgelerine yayılmış durumdadır.
4.Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Bu zararlıya dayanıklı elma çeşitlerini yetiştirmek gerekir. Örneğin Transparente, Blance,Starking vb. çeşitler zararlıya karşı hassas olduğu halde Golden Delicioğuz,Jonathan,Amasya elması ve özellikle Amasya misketi gibi çeşitler daha dayanıklıdır. Bahçede kültür işleri yapılırken mümkün olduğu kadar ağaçları yaralamaktan kaçınılmalıdır. Meydana gelecek yaralara ardıç katranını sürdürmelidir.
Biyolojik mücadele
Bugün ülkemizin her tarafında bulunan A.mali ‘nin Elma pamuklu bitini hiç ilaçlamaya gerek kalmadan baskı altında tuttuğu bilinmektedir. Ancak yoğun ve gelişigüzel ilaçlamaların yapıldığı bahçelerde; bu faydalı zarar gördüğü için, elma pamuklu biti sorun haline gelmektedir. Karıncalarla mücadele ederek A.mali’nin etkinliği arttırılabilir.
Kimyasal mücadele
Elma pamuklu bitinin önemli bir parazioidi olan A.mali arıcığının bulunduğu yerlerde ilaçlamadan kaçınılmalı veya seçici ilaçlar kullanılmalıdır. Sadece bulaşık olan dallar ve gövdenin ilaçlanması daha uygundur. Eğer varsa karıncalara karşı, ilkbaharlarda ağaçların kök boğazı civarı ilaçlanır. Faydalı arıcıklara karşı pamuklu biti koruyan karıncaların yok edilmesi ile, pamuklu bitin parazitlenme olanağı arttırılır.
İlaç olrak ne önerirsiniz