FINDIK TEKE BÖCEĞİ ,UÇ KURUTAN

Obera linearis

TANIMI: 

Siyah renkli olan erginler 3-4 mm. eninde, 1,5 cm boyda  ve uzuncadır. Larvaları mum sarısı renkte 20-25 mm. uzunlukta olup, bacakları yoktur.Olgun larvası 2-2,5 cm uzunluktadır.

 

YAŞAYIŞI:

Ergin bireyler mayıs-haziran aylarında yavaş yavaş görülmeye başlar.Akşam saatlerinde uçmaya başlarlar.Dişi bireyler çiftleştikten sonra fındık ağaçlarının kabuğunda yumurta bırakmak için yuvalar hazırlar.Dişiler bu yuvalara yumurtalarını koyarlar.Yumurtalardan çıkan larvalar sürgünlerin iç kısımlarında galeriler açarlar.Sürgünle beslenen larvalar ertesi yıl ergin hale gelirler.

 

ZARARI:

1-2 yıllık genç sürgünlerin özünde beslenen larvalar, uzunluğuna galeriler açarak sürgünlerin kurumalarına sebep olurlar.Fındıklarda oluşan sürgün kurumaları sonucunda ürün kaybı oldukça fazla görülür.

 

YAYILIŞI:

Özellikle Karadeniz bölgesi sahil kısımlarındaki fındıklarda yaygın olarak görülmektedir.

 

KONUKÇUSU:

Esas konukçusu fındıktır,bunun yanında kızılağaç,karaağaç,gürgen,ceviz gibi ağaçlarda zaman zaman zarar yapmaktadır.

 

MÜCADELESİ:

Genç sürgünlerde kurumaların oldukça belirgin olduğu dönemlerde Temmuz ortalarından yaprak dökümüne kadar olan süre içinde kurumakta olan tüm uç sürgünler kesilerek yakılmalıdır. Yoğunluk fazla olduğu zaman ilaçlama yapılmalıdır.

 

İlaçlı mücadelede, çıkan erginlerin yumurta bırakmalarının önlenmesi amaçladığı için  ilaçlamaya Mayıs ayı ortalarından sonra başlanabilir. Bu zamandan itibaren ergin çıkışı izlenmeli ve çıkış başlayınca ilaçlamaya başlanmalıdır.

Fındık kurdu ilaçlaması yapılan yerlerde ayrıca uç kurutan ilaçlamasına gerek yoktur. İlaçlanan bahçelerde 1 hafta süre ile hayvan otlatılmamalıdır.Arıcılık yapılan yerlerde de kovanlar bir ay süre ile başka yerlere taşınmalıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir