FINDIK YEŞİL KOKARCASI

Palomena prasina

 

TANIMI:

 

Ergin dişiler ortalama 11-14  mm boyunda, erkek bireyler ise dişilerden daha küçüktür.Yeşilimsi kahverenkli,antenin uç segmentleri ve bacaklarının uç kısımları kırmızı renklidir.Ayrıca alttan görünüşü açık yeşil ya da kırmızıdır.Antenler 5 parçalı olup,2. ve 3.  halkalar eşit uzunluktadır.Erkeğin karın ucu çukur dişinin ise çentiklidir.Dişilerin yumurtaları açık yeşil renkli fıçı biçiminde ve ortalama 1.3 mm yüksekliktedir.Yumurtalar yaprak yüzeylerinde kümeler halinde ve birbirlerine yapışık halde bulunur.Nimflerin çıkış zamanlarına yakın zamanlarda yumurtanın rengi beyazımsıdır.Yumurtadan çıkan nimfler ilk zamanlar beyaz ve yassıdır.Olgunlaşan nimfler daha sonraları parlak yeşil rengini alırlar.Ergin hal alana kadar nimfler 5 nimf dönemi geçirirler.Nimflerde antenler 4 halkalıdır.

 

YAŞAYIŞI:

 

Fındık yeşil kokarcası kışı ergin olarak, dökülmüş yapraklar altında geçirir.Kışlayan erginler Mart sonları ya da Nisan’da sıcaklığın  artmasıyla yaklaşık olarak sıcaklığın 18-20 Cº’yi bulmasıyla kışlaklardan çıkmaya başlarlar.Çıkış kısa bir sürede tamamlanır ve çıkan erginler çiftleşip yumurtlamaya başlayarak fındıkta beslenmeye başlarlar.Dişiler yumurtalarını genellikle 14 veya 28 lik kümeler biçiminde ve fındık yapraklarının alt taraflarına bırakırlar.Bir dişi birey yaklaşık 70 yumurta bırakırlar.8-10 günde açılan yumurtalardan çıkan 1.dönem nimfler yumurta kümesi üzerinde ya da çok yakınında ve toplu olarak beslenirler.2.dönemi otlar üzerinde geçirip 3.dönemden sonra fındıklar üzerine geçerek zararlı olmaya başlarlar.5.nimf döneminin toplam süresi 2 ay kadardır.Temmuzda görülmeye başlayan yeni erginler hasata kadar meyveler ,daha sonra da yapraklar üzerinde beslenmelerini sürdürürler.Olgunlaşma süresi 50 gün kadardır.

 

ZARARI:

 

Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zararlı olurlar.Zarar biçimi diğer bazı heteropter lerde olduğu gibi fındığın değişik gelişme dönemlerine bağlı olarak 4 şekilde ortaya çıkmaktadır.Normal iriliğe ulaşıncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler sarı karamuk,normal iriliğe ulaştıktan iç dolduruncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler ise kara karamuk olurlar.Meyvelerin yeni iç dolduğu dönemde emilmesiyle bulaşık ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz iç meyve oluşumu meydana gelir.Ergin ve nimfler olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde beslenerek dış satım yönünden önemli olan lekeli iç tipi zararı oluştururlar.

 

KONUKÇULARI:

 

Polifag bir zararlı olmakla birlikte Karadeniz bölgesinde daha çok fındık zararlısı olarak bilinir.Bundan başka kiraz,dut,elma,narenciye,kızılağaç ve fındık altı otları bölgedeki diğer konukçudur.

  

MÜCADELESİ:

KİMYASAL MÜCADELE:

10 ocakta ortalama 1 veya daha fazla kışlamış ergin bulunan bahçelerde fındık kurduna karşı kullanılan ilaçlardan biri kullanılabilir. kışlamış erginlerin çıkışı Nisan ayı ortalarından itibaren en yüksek seviyeye ulaşır. bu tarihten itibaren kışlamış erginlere karşı mücadele yapılabilir. Ancak bu dönemde fındıklarda en önemli olan fındık kurdu mücadelesine denk geldiğinden her iki zararlıya karşı etkili olabilecek bir ilaç kullanılabilir. Ayrıca haziran ayı başından itibaren doğrudan bu zararlıyı hedef alan ikinci bir ilaçlama yapılabilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir