LİMON ÇİÇEK GÜVESİ
Prays citri
Tanımı:
Kahve rengi-Gri renkte olup kanatlarının üzerleri kahverengi siyah pulcuklarla örtülüdür. Yumurtalar yeşilimsi beyaz renkte, elips şeklindedir. Larvaları ise yeşilimsi sarı renkte, baş kısmı açık kahverenktedir. Kanatlar, vücut hareketsiz iken vücut üzerinde çatı şeklinde durur.
Yaşayışı:
Dişi koyu renkli küçük çiçeklere yumurta bırakır. Genellikle bir limon tomurcuğuna bir adet yumurta bırakır. Bir kelebek optimal koşullarda, 80-540 adet yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larva galeri açarak tomurcuk içerisine girer ve orada beslenir. Larva 4 kez gömlek değiştirip, prepupa ve pupa dönemi geçirerek ergin olur. Kışı genellikle çiçek içerisinde larva döneminde geçirmektedir. Yılda 6-7 döl verir. Yumurtalarını çiçek tomurcukları içerisine bırakırlar. Larvalar tomurcuk içerisinde beslenirler. Genellikle ilkbahar ve sonbahar çiçeklerinde bulunurlar.
Zararı:
Meyvedeki zararı: Meyve Larvalar genç meyvelerde beslenirler. Çiçekteki zararı: Çiçek Larvalar üzerinde beslenerek şekil bozukluklarına neden olur ve çiçek üzerinde ağ oluştururlar.
Konukçusu:
Turunçgiller tek konukçusudur. En fazla limonları tercih ederler.
Mücadelesi:
Kültürel önlemler:
Yaz aylarında çiçek açan virüslü ağaçların yok edilmelidir.
Biyolojik mücadele:
İlkbaharda nisan ayında yapılan kontrollerde çiçeklerin %50’den fazlası zararlının yumurta ve larvası ile bulaşıksa, B.thuringiensis’li preparatlardan biri ile 10’ar gün aralıklarla 2 veya 3 defa bütün çiçekler ıslanıncaya kadar ilaçlanır.