ŞEFTALİ VİRGÜL KABUKLU BİTİ
Nilotaspis halli Green
Tanımı
Ergin dişinin kabuğu, 1.25 mm boyunda, 0.5 mm eninde, beyazımsı veya açık kahve renklidir. Kabuğun altındaki ergin dişi, uzunca oval yapıda ve sarımtırak veya sarımsı kahverengindedir. Erkeklerin ergin öncesi döneminde kabukları, dişilere göre daha dar ve soluk renkte olup, 0.7 mm uzunluktadır. Ergin erkeklerde bir çift kanat bulunur.
Yaşayışı
Bu zararlı kışı, dal çatlaklarında, sürgünlerin budak yerlerinde, tomurcuk kapsülleri arasında, boğumlarda ergin halde geçirir. İlkbaharda Mayıs ayından itibaren, hareketli larvalar çıkmaya başlar ve çıkış, Haziranda son bulur.
Zarar şekli
Ağaçların kök hariç dal, sürgün, tomurcuk, meyve ve yaprak gibi hemen her yerinde bulunur. Zararlının larvaları, ağaçların dal, sürgün, tomurcuk, yaprak ve meyvelerinde, özsuyu emmek suretiyle zarar yapar. Tomurcukları zayıflatır veya körleştirir. Böylece ağaçlarda, ertesi yıl çiçek ve sürgünlerin, dolayısıyla verimin azalmasına sebep olur. Zararlı ile fazla bulaşık (sıvama) olan bahçelerde, ağaçları kurutabilir. Meyvelerde, zararlının beslendiği kısımlarda nokta şeklinde lekeler oluşur. Bu lekeler meyvelerin pazar değerini düşürür. Çok yoğun olduğu bahçelerde ağaçların kurumasına neden olur.
Konukçuları
Şeftali virgül kabuklu bitinin en önemli konukçusu şeftalidir. Ayrıca erik, kayısı, badem, armut, elma, ayva, ahlat, kiraz, vişne ve narda da zarar yapabilir.
Doğal Düşmanları
Yurdumuzda zararlının doğal düşmanları üzerinde araştırma yapılmamıştır.
Mücadelesi
- a) Kültürel önlemler
Ağaçlar kuvvetli bulundurulmalı, zararlı ile fazla bulaşık olan dallar budanmalıdır. Budama artıkları bahçeden uzak ve çıkan larvaların ağaçlara ulaşamayacağı bir yere imha edilmeden bırakılmalıdır. Böylece zararlının içinde veya kabuğu altında kışı geçiren parazitoitler korunmuş olur.
b)Kimyasal mücadele
Şeftali virgül kabuklu biti yoğunluğunun yüksek (sıvama) olduğu bahçelerde, ağaçlar kış uykusu döneminde iken, gözler patlamadan 20 gün öncesine kadar, bir kış ilaçlaması yapılabilir.
Vejetasyon döneminde ise, nisan ayı sonundan itibaren kontroller yapılır. İlk çıkan hareketli larvalar görüldükten, 1-2 hafta sonra birinci ilaçlama; bundan 20-25 gün sonra da ikinci ilaçlama yapılır.