BAĞ ÇADIR TIRTILI
Arctia spp.
TANIMI:
Ufak ve orta boyda kelebeklerdir.Çoğunun kanatlarında ve vücutlarında canlı renklerde lekeler ve şeritler vardır Üst kanatları parlak kara zemin üzerine beyaz lekeli, alt kanatları sarı zemin üzerine kara lekeli bir kelebektir . Tırtılları bol sayıda uzun koyu renkli kıllarla kaplıdır. Gelişmesini tamamladığında boyu 50-60 mm ye erişir, göğüs bacakları ve yalancı bacaklar kırmızı renklidir.
YAŞAYIŞI (BİYOLOJİSİ):
Kışı larva döneminde, otlu yerlerde beyaz iri bir ağ altında 150-200 adetlik kümeler halinde geçirir ve ağ meydana getirirler. Zararlıya bu özelliğinden dolayı “çadır tırtılı” denmektedir. İlkbaharda kışlaklardan çıkan tırtıllar bağ yakınlarındaki yabancı otlardan bağlara geçer. Asmaların göz, sürgün ve yapraklarını yiyerek beslenirler. Gelişmesini tamamlayan tırtıllar çoğunlukla toprakta pupa olur. Yaprakların arasında pupa olanlara da rastlanır. Erginlerin Haziran-Temmuz aylarında uçuştukları görülür. Çiftleşen dişiler yumurtalarını çeşitli bitkilere bırakırlar. Yılda bir döl verir.
KONUKÇULARI:
Asma, şekerpancarı ve yabancı otlarda zararlıdır.
ZARARI:
Asmaların göz, sürgün ve yapraklarını yemek suretiyle zarar yaparlar. Yıldan yıla zarar değişebilir. Popülasyonu yüksek olduğu zamanlarda bağlarda önemli zararlara sebep olurlar
MÜCADELESİ:
Kültürel önlemler:
Tırtılların ağları terk etmesinden önce bu ağların toplanarak imha edilmesi , yabancı otların imhası zararlı populasyonunu düşürmesi bakımından yarar sağlar.