TURUNÇGİL VİRGÜL KABUKLUBİTİ
Cornuaspis beckii
Tanımı:
Ergin dişinin kabuğu hafif kıvrımlı olup ön kısma doğru daralır. Şekli virgül veya midye kabuğuna benzer. Ergin dişinin kabuk uzunluğu 2.5-3.5 mm’dir. Rengi morumsu veya açık gri ile kırmızı arasındadır.
Yaşayışı:
Kışı yumurta halinde geçirir ve yılda 3-4 döl verir. Bir dişi 40-80 dolayında yumurta bırakır.
Zararı:
Meyve, yaprak ve sürgünlerde zarar yapar. Emgi sonucu ağacın zayıf kalmasına, meyvenin verim ve kalitesinin düşmesine yol açar. Özellikle çok sık dikilmiş nemli ve yaşlı bahçelerde görülür.
Doğal düşmanları : C.bipustulatus ve Scymnus spp. ile Aphytis prodia, A.lepidosaphes ve A.citrinus adlı parazitoidleri yurdumuzda mevcuttur.
Mücadelesi :
Kültürel önlemler:
Bahçenin bakımlı, havadar ve iyi güneş görecek şekilde özen gösterilmelidir.
Biyolojik mücadele:
Ekonomik zarar eşiğinin altında tutulmasını sağlayan en önemli parazitoidi A.lepidosaphes’dir. Parazitoid ve predatörlerin korunması açısından özellikle sonbaharda ve doğal dengeyi bozacak ilaçlamalar yapılmamalıdır.
Kimyasal mücadele:
İlkbaharda ilk aktif larva görüldükten 1 hafta sonra yaprak başına 15 adet canlı birey düşerse yazlık yağ kullanılmalıdır. Zaten diğer zararlılar (Aonidiella spp., Coccus spp., Ceroplastes spp., D.citri ve akarlar) için atılan yazlık yağlar bunları da kontrol altına alır. İlaçlamalar nokta şeklinde, özellikle zararlının bulunduğu tozlu ağaçlara yapılmalıdır.