TURUNÇGİL YAPRAK GALERİ GÜVESİ
Phyllocnistis citrella
Tanımı:
Erginler, beyazımsı-gümüş renkli olup vücut uzunluğu yaklaşık 3-4 mm kadardır. İnce ve uzun antenlere sahiptir. Kanatların ön kısmında boyuna koyu renkli üç çizgi bulunur. Bunlardan uzun olan ve kenarda bulunanlar bir kavis oluşturarak kanadın orta kısmında birleşirler. Kanat ucunda siyah renkli belirgin bir benek bulunur.Yumurtaları yeşilimsi beyaz renkli ve oldukça saydamdır. Larva, yaprak veya sürgünde açtığı galeri içerisinde bulunur. Pupa kızılımsı veya sarımsı kahverenginde ve yaklaşık 4-5 mm uzunluğunda olup yaprağı kıvırmak suretiyle oluşturduğu yuva içerisinde yer alır.
Yaşayışı:
Zararlı kışı değişik dönemlerde çok düşük popülasyonlarda geçirmektedir. Erginlerin pupadan çıkışı, çiftleşme ve yumurta koymaya başlaması 1-2 gün içinde meydana gelir ve bir ergin 2-6 gün süreyle yumurta bırakabilir. Yumurtalarını akşam alacakaranlıkta ve geceleri bırakır. Erginleri sabahları aktiftir ve gündüzleri bitki tacı içerisinde gizlenmiş halde bulunur. Yumurtalarını genç sürgünlerin uçlarındaki çok taze yapraklara, alt yüzünü tercih etmekle beraber yaprağın her iki yüzüne tek tek bırakır. Larva yaprak içine girerek galeri açar. Yılda 9-15 döl verebilir.
Zararı:
Larvalar yaprak ve sürgün sapında galeri açar. Bir yaprakta 2-3 galeri bulunur. Bazen bu sayı 8-9’a çıkabilir. Galerili kısımlar kıvrılır, kahverengileşir ve ilaç yanıklığına benzeyen görüntüler ortaya çıkar, bitki gelişmesi önemli ölçüde azalabilir.Turunçgillerin bütün tür ve çeşitlerinde zararlıdır.
Mücadelesi:
Biyolojik mücadele:
Öneri dışı ilaçlar kullanılmayarak yararlı türlerin varlık ve etkinlikleri artırılmalıdır. Bu yararlılar üretilip salınabileceği gibi, bahçeden bahçeye taşınmalıdır da. Bu zararlı ile ilgili ayrıntılı çalışmalar devam etmektedir.
Kimyasal mücadele:
Özellikle fidanlıklar ve yeni kurulan bahçelerde kültürel önlemler ve biyolojik mücadele yoluyla kontrol altına alınamıyorsa ilkbaharda sürgün faaliyetlerinin başladığı dönemde taze sürgünlerde % 15-20 bulaşma olduğunda 1. ve 2. dönem larvaların çoğunlukta olduğu zamanda ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama sonrası oluşan taze yapraklarda larva görüldüğünde, taze sürgün yoğunluğu da fazla ise ikinci ilaç uygulaması yapılmalıdır. Daha sonraları duruma göre ilaçlamalar tekrarlanabilir. Sürgünler iyi bir şekilde yüksek basınçlı motorlu pülverizatörle ilaçlanmalı, ilacın zararlının bulunduğu kısımlara ulaşması sağlanmalıdır. Şu aşamada verilen preparatlarla gelişmesini tamamlamamış genç ağaçlar ve fidanlar ilaçlanmalı, yetişmiş ağaçlar ilaçlanmamalıdır.